Kako se postavlja veštačka živa ograda?

kako-se-postavlja-vestacka-ziva-ograda-min

Postavljanje veštačke žive ograde

Montaža veštačke žive ograde je brza i jednostavna, naročito ukoliko imate već postojeću ogradu koja je čvrsta i može se iskoristiti za postavljanje veštačke žive ograde.

Priprema za montažu obuhvata prikupljanje neophodnog alata i pripremljene razvučene rolne veštačke žive ograde. Da biste rolnu pričvrstili za već postojeću žičanu ili neku drugu vrstu ograde potrebna Vam je tanka žica za vezivanje. Savetuje se korišćenje pocinkovane i plastificirane tanke žice od 1.5mm koja je praktična i jednostavna za rad. Da bi ograda bila čvrsta i postojana vežite je na što više mesta i dobro zategnite svaku rolnu. 

Ograde većih i nestandardnih dimenzija

Za dugačke ograde praktikuje se korišćenje rolni od 10m kako biste lakše i brže postavili celu dužinu. Ukoliko visina ne odgovara standardnim dimenzijama i potrebna Vam je veća visina možete kombinovati 2 visine i dobiti željenu. 

Veštačka živa ograda A klase je izrazito gusta i neće se primećivati deo gde se jedna rolna završava a druga nastavlja. 

Visine rolni od 1.7m i 2m su zahtevnije za postavljanje. Ukoliko imate samo stubove ili postojeća ograda nije dovoljno čvrsta savetuje se postavljanje zatezne žice na 4 ili 5 mesta (na svakih pola metra visine). Naročito kada nema oslonca i kada su samo stubovi postavljeni zatezna žica služi da poveže i adekvatno pričvrsti ogradu.

 • Ukoliko se rolne navedenih visina ne postave na pravi način može Vam se desiti da se vremenom saviju i iskrive i narušiće vizuelni efekat. 
 • Dugotrajnost ograde upravo može zavisiti od načina montaže i pravilnog postavljanja.

Kako postaviti veštačku živu ogradu kada je teren potpuno prazan i neograđen?

U ovom slučaju prvi korak je raščišćavanje terena. Potrebno je ukloniti sve što će ometati pravilnom i preciznom postavljanju veštačke žive ograde. Postupak postavljanja veštačke žive ograde u ovom slučaju je sledeći:

 • Raščišćavanje i priprema terena (uklanjanje korova, šuta i sl.).
 • Postavljanje stubova.
 • Ukoliko je u pitanju zemljani teren neophodno je iskopati rupe dubine 50cm, postaviti usadne stubove, naliti betonom i iznivelisati ih.
 • Na betonskoj podlozi koristiti stubove sa stopom tj. anker pločom koji se šrafe za podlogu.
 • Postavljanje veštačke žive ograde korišćenjem zatezne žice i zatezača.
 • Preporučuje se korišćenje plastificirane zatezne žice debljine 3.2mm na gornjim delovima stubova, na donjim delovima i u sredini u zavisnosti od visine ograde.
 • Zatezači koji se postavljaju na krajnjim stubovima služe da ogradu što bolje pričvrstite i zategnete. Možete ih naći takođe sa plastificiranom zaštitom u zelenoj boji što će se savršeno uklopiti uz stubove i samu ogradu.

Vrste stubova za ogradu

Kvalitet i način postavljanja stubova imaju veliki uticaj na kvalitet same ograde. Mogu se koristiti:

 • Metalni stubovi
 • Betonski stubovi
 • Drveni stubovi

Pocinkovani i plastificirani stubovi su visokog kvaliteta i savršeno se uklapaju uz veštačku živu ogradu. Zaštita kojom su obloženi pruža otpornost na vremenske uslove, pojavu rđe i korozije i produžava im vek trajanja.

Betonski stubovi su čvrsta i kvalitetna potpora svakoj vrsti ograde. 

Drvene stubove možete koristiti za montažu veštačke žive ograde samo ukoliko su kvalitetni i čvrsti. U suprotnom veštačka živa ograda neće moći da se postavi na pravi način kao ni da bude dugotrajna.

Za ograde duže od 20, 30m neophodno je postaviti podupirače odnosno kosnike za stubove koji učvršćuju dugačku ogradu. Kosnici služe za stabilizaciju stubova i same ograde i celu konstrukciju štite od jakih vetrova i nanosa. 

Postavljanje veštačke žive ograde na već postojeću ogradu

Ovo je najlakši i najbrži način kako da postavite veštačku živu ogradu. 

Žičane ograde, metalne i druge čvrste konstrukcije su pogodne za postavljanje veštačke žive ograde i adekvatan su oslonac za rolne imitacije trave. Potrebno je da imate tanku žicu za vezivanje ili vezice kojima ćete veštačku živu ogradu veoma jednostavno postaviti i pričvrstiti za već postojeću. 

S obzirom da veštačka živa ograda u sebi već ima pletenu žicu, montaža na bilo koju od postojećih ograda se obavlja brzo i jednostavno. 

U slučaju da sami niste sigurni oko postupka montaže i kvaliteta postavljanja ili da jednostavno želite usluge specijalizovanih majstora za ograde, kontaktirajte nas i naš stručan tim će u kratkom roku biti na Vašoj adresi.