Veštačka živa ograda ili lišće – (bršljen)

vestacka-ziva-ograda-ili-lisce-brsljen-min

Veštačka živa ograda sada već nije novina na tržištu iako je prisutna samo nekoliko godina, što u prilog govore mnoga dvorišta, posedi i drugi objekti ograđeni upravo ovom vrstom ograde. Prednosti u odnosu na pravu živu ogradu su takođe poznati i vrlo je očigledno da ukoliko želite brz i efikasan način za dobijanje kvalitetne i funkcionalne ograde koja ispunjava sve uslove ona je ključno rešenje za Vas.

Ne morate više čekati da prava živa ograda izraste, da je negujete i čekate dugi vremenski period da ona postane dovoljno gusta kako bi na pravi način ogradila određeni prostor i pružila svoj maksimum. Sada sve to možete dobiti odmah kupovinom veštačke žive ograde.

Karakteristike i prednosti veštačke žive ograde – imitacija trave

 • Veštačka živa ograda se izrađuje u dužinama od 5 i 10 m.
 • Visine koje se mogu naći u ponudi odgovaraju standardnim visinama stubova i prethodnih postojećih ograda.
 • Kvalitetna izrada i verodostojna boja nalik pravoj travi.
 • Konstrukcija od žičane ograde omogućava jednostavnu montažu.
 • Preporučuje se za sva dvorišta, terase, bašte i sl.
 • Stvara savršen paravan kojim možete razdvojiti prostor.
 • Idealna za dekoraciju.
 • Ima višestruku namenu.

Idealan paravan za svako dvorište ili terasu

Višestruka namena veštačke žive ograde je upravo u tome što može ograničiti prostor, zaštititi Vašu privatnost i ulepšati kompletan izgled prostora koji je ograđen kao i okoline. Postojeća konstrukcija se veoma lako i brzo postavlja na sve tipove postojećih ograda a pritom je možete i dodatno dekorisati raznim predmetima od rasvete do saksija sa cvećem i dr.

 • Savršen paravan za kuće sa bazenom.
 • Idealna zaštita od prolaznika.
 • Ne morate je održavati.
 • Izdržljiv i otporan materijal na sve vremenske uslove.
 • Oslobođeni ste dugog mukotrpnog rada i nege koje zahteva prava živa ograda.
 • Ukoliko je u okolini dosta nesređenih i neurednih dvorišta sa otpadima i raznim drugim predmetima u potpunosti ćete se zaštititi od takvih prizora.
 • Čvrsta i gusta konstrukcija koja će Vas zaštititi od vetrova i nanosa prašine i prljavštine u dvorištu.
 • Viskokvalitetna zelena boja koja ne bledi i u skladu je sa pravim zelenilom.

Kako montirati veštačku živu ogradu?

Početni radovi

Ukoliko je teren potpuno prazan potrebno je za početak postaviti stubove. Usadne stubove koji se koriste kada je zemljana podloga u pitanju potrebno je ukopati pola metra u zemlju. 

Pripremni radovi postavljanja stubova obuhvataju kopanje rupa, postavku stubova i nalivanje betonom odnosno betoniranje. Nivelacija stubova kako bi se ograda pravilno postavila je obavezna. Na većim dužinama potrebno je postaviti i kosnike da se ograda vremenom ne bi iskrivila.

Stubovi koji su plastificirani imaju odličnu zaštitu i dugotrajni su. Plastifikacija u zelenoj boji je idealna kombinacija sa veštačkom živom ogradom.

Za betonske podloge koriste se stubovi koji imaju stopu tj. anker ploču i sa 4 šrafa brzo i jednostavno se pričvršćuju za beton. Plastificirani četvrtasti stubovi takođe se mogu naći u zelenoj boji i odlično uklopiti uz ogradu i okolno zelenilo. 

Priprema veštačke žive ograde

Nakon pravilno postavljenih stubova neophodno je pripremiti veštačku živu ogradu za postavljanje. 

Ograda od veštačke trave se fabrički pakuje u rolne od 5 i 10m dužine. Svaku rolnu neophodno je pravilno odmotati i prilikom postavljanja razvući kako biste dobili željenu dužinu. Pletena žica koja je u osnovi predviđena je da se razvlači, u suprotnom rolna neće pokriti dužinu koju ste izmerili.

Da biste je pričvrstili i povezali sa stubovima potrebno je koristiti zateznu žicu. Njena čvrstina će fiksirati ogradu i napraviti stabilnu barijeru. 

Na postojeće ograde čvrste konstrukcije dovoljno je koristiti tanku žicu za vezivanje i na što više mesta povezati osnovu veštačke žive ograde (pletenu žicu) sa postojećom konstrukcijom.

Pravilno postavljena ograda mora biti adekvatno učvršćena kako bi bila stabilna. U suprotnom se može uvijati na pojedinim mestima i efekat neće biti odgovarajući.

Veštačka živa ograda imitacija lišća – bršljen

Iako na izgled veoma interesantna i privlačna ova vrsta ograde može biti samo privremeno ali ne i dugotrajno rešenje.

Ono što je glavna mana i što se prema iskustvu mnogih kupaca pokazalo kao neprihvatljivo što izgled ove ograde tokom vremena gubi i na svojoj funkcionalnosti a tako i na izgledu.

Listići koji imitiraju bršljen su znatno ređi od imitacije trave i ne mogu Vam pružiti adekvatnu zaštitu i privatnost. Boja listića vrlo brzo gubi na svom intenzitetu i postaje bleda i neuverljiva.

Tokom vremena otpali listovi narušavaju izgled same ograde i kompletnog prostora.

Pravi izbor ograde za vaše dvorište ili terasu

Budite pažljivi prilikom odabira ograde jer je ipak reč o zahtevnoj investiciji koja treba da bude korisna dug vremenski period. Iz tog razloga birajte uvek proverene, kvalitetne proizvode.

Da bi se Vaš uloženi trud i novac oko ograđivanja prostora isplatio potrebna Vam je sigurna, kvalitetna ograda. Sa veštačkom živom ogradom imitacijom trave dobijate sve ono što vam je potrebno kako bi se osećali sigurno i zaštićeno a investicija u koju ćete uložiti i te kako isplativa.